Årets stenkonservering håller nu på att avslutas, innan det blir frost. Under sommaren har flera fragmentariska kulturgravar åtgärdats av oss med konserveringsåtgärder kombinerat med nya konstruktionslösningar. Den röda kalkstenen på bilden var bruten i flera delar. Hur skulle den kunna bevaras och åter bli en kulturgrav? Omgiven av otaliga små skärvor låg fragmentet länge skyddat på lastpall och väntade. Hur skulle detta fragment bli en hel kulturgrav igen?

Nu är pusslet färdigt! Konserverad och rest står kulturgravsten från 1824 på sin ursprungliga plats på Öja kyrkogård (Eskilstuna). Kalkstenen är stärkt och stabiliserad genom konsolidering, rengjord och försedd med ett ytskydd (d.v.s konserverad). Stendelarna är inte limmade utan en skräddarsydd konstruktion i rostfritt har svetsats på plats. Den diskreta metallramen håller ihop fragmentdelarna till en helhet (och är helt reversibel).

Vi har utfört konserveringen av stenen. Den eleganta metallkonstruktionen har personal från kyrkogårdsförvaltningen gjort.

Intresserad av att bevara och underhålla #kulturgravar? Håll utkik här – snart delar vi fler exempel. #stenkonservering

#stenkonservator